Aarhus Universitet åbner verdens første center for øre-EEG

2020 01 09 Aarhus Universitet åbner verdens første center for øre-EEG

Forskere på Institut for Ingeniørvidenskab er verdensførende inden for hjernemålinger via et særligt apparat, der sidder i øret – som et høreapparat. Teknologien hedder øre-EEG, og nu har universitetet modtaget en ny bevilling, som skal sikre videreudvikling af denne danskdesignede metode.

Aarhus Universitet (AU) har netop modtaget 20 mio. kr. til et nyt forskningscenter med fokus på en helt særlig metode til at måle elektrisk aktivitet fra hjernen.

Metoden, som kaldes øre-EEG (øre-ElektroEncefaloGrafi), måler de ekstremt små spændingsændringer på hudens overflade inde i øret, som skyldes elektrisk aktivitet i hjernens neuroner. Den beskyttede og mere diskrete placering gør metoden attraktiv i forhold til traditionelle EEG-målinger, som gør brug af elektroder placeret oven på hovedet.

Millionbevillingen er doneret af familierne bag WS Audiology og UNEEG medical samt William Demant Fonden, der står bag Oticon.

Forskningsgruppen Bioelectrical Instrumentation and Signal Processing, som er ledet af professor Preben Kidmose ved Institut for Ingeniørvidenskab, AU, har været pioner på området i årevis og er i dag verdensførende.

Vi har arbejdet på den her metode de sidste 10 år, og det nye center sikrer en betydelig udvidelse af vores forskningsaktiviteter inden for øre-EEG. Vores forskning handler både om at udvikle selve teknologien, der gør det muligt at måle, og at udforske hvad der er muligt at måle. Vi ser et kæmpestort potentiale i øre-EEG både forsknings- og anvendelsesmæssigt. Man kan eksempelvis bruge øre-EEG til at karakterisere høretab på en langt mere detaljeret måde, end hvad der er praktisk muligt i dag, men øre-EEG kan også bruges til andre ting – eksempelvis til at udforske menneskets søvnmønstre og til at hjælpe med at give os en bedre forståelse af forskellige hjernesygdomme, siger han.

24/7 hjernemålinger åbner nye døre
En af de helt store fordele ved øre-EEG er, at metoden muliggør måling af hjerneaktivitet uden for laboratoriet, på en diskret og minimalt indgribende måde, over lang tid (potentielt døgnet rundt) og på store populationer af mennesker.

Derved åbner metoden for at bygge apparater, der kan måle hjerneaktivitet og tilpasse sig til brugeren på en radikalt anderledes måde, end hvad vi kender i dag, og professor Preben Kidmose håber på, at det blandt andet vil bringe os et skridt videre i forståelsen af den menneskelige hjerne:

Øre-EEG giver en unik mulighed for at måle på vores hjerne i vores naturlige miljø. Og derfor kan vi begynde at dykke ned i ting, vi ellers ikke i dag kan måle på. Eksempelvis ved vi ikke særlig meget om, hvordan vores søvn varierer over tid, og hvordan den er påvirket af omgivelserne. Og fordi vi både kan måle søvn og mønstre i EEG’et, der korrelerer med kognitiv formåen, håber vi på at få en bedre forståelse for sammenhængen mellem søvnen og vores kognitive formåen. Det er nogle af de ting, jeg håber, teknologien kan give os bedre indblik i, siger han.

Sundhedsfremmende forskning
Centeråbningen har stor betydning for både William Demant Fonden, UNEEG medical og WS Audiology, der ser det som noget helt naturligt at investere millioner i udviklingen af denne danske teknologi.

Vi er stolte af at kunne støtte dette verdensførende center, der kan bidrage til ny viden om, hvordan vi registrerer impulser i ørerne og anvender den viden til generel sundhedsfremme. I William Demant Fonden er det en af vores hovedopgaver at støtte forskning og innovation, der kan være med til at fremme høresundhed, siger Lars Nørby Johansen, formand for William Demant Fonden, og bakkes op af familierne bag WS Audiology:

Vi har samarbejdet med professor Preben Kidmose på AU igennem mange år, og det har givet mange spændende resultater. Derfor er jeg også rigtig glad for, at vi har kunne være med til at etablere en mere permanent ramme om hans forskning. Øre-EEG har potentialet til at kunne hjælpe mennesker indenfor overraskende mange områder, og jeg er sikker på at dette center vil fremskynde realiseringen af disse muligheder, til gavn for alle, siger Richard Tøpholm, CTO i UNEEG medical.

Støtter universitetets strategi
Samtidig har bevillingen stor betydning for Aarhus Universitets digitaliseringsstrategi, som blandt andet har fokus på forskning i næste generations teknologi og metoder til at monitorere og samarbejde med den menneskelige hjerne, lyder det fra sektionsleder for Electrical and Computer Engineering på Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, ingeniørdocent Jens Kargaard Madsen:

Vi er meget glade for, at vi med denne bevilling nu kan åbne øre-EEG centeret og derved styrke vores position betydeligt med henblik på fortsat at være verdensførende inden for dette forskningsfelt, siger han.

Aarhus Universitet er partner i Innovationsnetværket Danish Healthtech.

Kontakt:
Preben Kidmose, Professor, Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, pki@eng.au.dk
Richard Tøpholm, CTO, UNEEG medical A/S, rt@uneeg.com
Af: Jesper Bruun, journalist, Aarhus Universitet
Foto: AU Foto

Del gerne

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email