COVID-19: Sundhedspersonalet er blevet hverdagshelte

SOSU Østjylland 3

SOSU-skolerne forventer øget efterspørgsel fra nye studerende. I corona-krisen er sundhedspersonalet blevet fremstillet som hverdagens helte, der går forrest og er omstillingsparate. Det positive billede vil øge interessen for faget. Gense webinariet og bliv klogere. 

SOSU-uddannelsernes image er blevet forbedret væsentligt efter de sundhedsprofessionelles store indsats på hospitalerne og i kommunerne i forbindelse med COVID-19-pandemien. Det var der enighed om hos de to oplægsholdere ved Danish Healthtech og Welfare Techs webinar om vagtplanlægning, rekruttering og fastholdelse.

Både Dorthe Lund, direktør i Kær.dk og Maj Britt Weidinger, projektleder i Videnscenter for Velfærdsteknologi Øst vurderer, at corona-krisen vil efterlade et forbedret billede af sundhedsuddannelserne heriblandt SOSU-uddannelserne og fagets medarbejdere.

Vi har tydeligt kunne mærke en fornyet kampgejst og et sammenhold blandt vores studerende på SOSU-uddannelserne. Vi har stort set ikke haft noget sygefravær i hele corana-krisen, fortalte Dorte Lund på webinaret.

Maj Britt Weidinger tilføjede:

Tidligere har pressens historier om SOSU’erne ofte været negative. Nu er SOSU’erne sammen med resten af sundhedssektoren blevet udråbt til hverdagens helte, og faggruppen får skulderklap fra alle sider.

Se eller gense webinar om rekruttering og fastholdelse

Løn under uddannelse giver mindre sygefravær
Dorthe Lund og Maj Britt Weidinger var oplægsholdere på det virtuelle netværksmøde i netværket for vagtplanlægning. Temaet for mødet var denne gang rekruttering og fastholdelse, og oplægsholderne gav hver deres bud på løsninger til udfordringerne med at få studerende på uddannelserne og at fastholde medarbejderne.

På webinaret fortalte Dorte Lund hvordan Kær.dk havde succes med at tilbyde SOSU-uddannelserne som mesterlære, hvor de studerende får løn i skoleperioderne. Kær.dk samarbejder med bl.a. Lemvig, Skive og Holstebro kommuner om de studerendes praktikforløb og efterfølgende ansættelse.

I januar 2020 begyndte de første mesterlæreforløb. Udover løn under uddannelsen tilbyder Kær.dk stor fleksibilitet i vagtplanlægningen. Ifølge Dorte Lund giver denne kombination:

  • Mindre sygefravær på uddannelsen (kun 3%)
  • Øget loyalitet fra studerende
  • Uddannelsen bliver attraktiv for voksne/modne studerende.

Teknologi og VR skal skaffe flere studerende
Videnscenter for Velfærdsteknologi Øst arbejder for at skaffe flere studerende til SOSU-uddannelserne på Sjælland og øerne. De udfordringer, som Maj Britt Weidinger møder i rekrutteringsarbejdet, er blandt andet, at SOSU-faget har ry for at have et hårdt psykisk og fysisk arbejdsmiljø, og at mange job i branchen ikke er på fuld tid. Videnscenter for Velfærdsteknologi Øst arbejder på at skabe større forståelse for sammenhængen mellem opgaver og ansvar – og på at gøre uddannelsen og arbejdet mere interessant ved at tænke smart og bruge teknologi, der understøtter opgaverne.

Derfor er der fokus på:

  • Nye løsninger inden for velfærdsteknologi
  • Mulighed for videreuddannelse
  • Læring via Virtual Rreality (VR) og Augmented Reality (AR)

Ligesom andre uddannelsesinstitutioner har SOSU-uddannelserne været tvunget til at omlægge til virtuel undervisning under corona-lockdown. Denne undervisningsform vil blive evalueret, og Maj Britt Weidinger forudser, at fjernundervisning i nogle fag også vil være en mulighed fremover.

Læs mere
Læs om netværkets opstartsevent – Vagtplaner kræver avanceret matematik

Læs mere om baggrunden for netværket Smart Vagtplanlægning:

Webinaret blev afholdt som en del af netværket for vagtplanlægning under Welfare Tech og Danish Healthtech.

Af: Lotte Overbjerg, journalist, Welfare Tech
Kontakt: Randi Villebro, ravi@welfaretech.dk for at høre mere om netværket for vagtplanlægning
Foto: SOSU Østjylland 

Del gerne

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email