Digital sundhed i Tyskland – Er du en ”first-mover” eller venter du til vejen er ryddet?

danish-healthtech-06 (1)

Hvorfor er Tyskland i øjeblikket et af de europæiske lande med den mindst digitaliserede sundhedssektor? Få svar på dette komplekse spørgsmål – og bliv klædt på til det tyske marked.  

I Danish Healthtech arbejder vi bredt med internationalisering og fokuserer på de mest betydende internationale markeder for sundhedsteknologiske virksomheder. Tyskland er et dem. Her oplever man en mere drastisk aldrene befolkning end i resten af Europa. Den hurtige aldring medfører et hårdt pres på alle dele af den tyske økonomi. Især sundheds- og plejesektoren udfordres.


via Gfycat
Kilde: UN World Population Prospects. Visualisering af Aron Strandberg

Ligesom i andre europæiske lande ses digitalisering i forhold til arbejdsgange, administration og andre aspekter, som en del af svaret på udfordringerne. Digitalisering af sundheds- og plejesektoren er testet og implementeret i de nordiske lande gennem det sidste årti. Men Tyskland sakker bagud og betragtes som et af de europæiske lande med den mindst digitaliserede sundhedssektor.


Graf: Procent af befolkningen, der har brugt sundhed- og plejeservice online uden at skulle på sygehuset. 
Kilde: https://digital-agenda-data.eu/charts/desi-components.

Tyskland står lavt på digitaliseringsstigen
Komplicerede refusionssystemer, en segmenteret sundhedssektor med mange interessenter, stærke lobbyer, komplekse administrative strukturer og en generel mangel på finansiering af sundhedsinfrastrukturen. En række faktorer er kontraproduktive i forhold til digitalisering og har fået Tyskland til at sakke bagud i digitalisering af sundhedssystemer, fx introduktion af elektroniske patientjournaler. Som en konsekvens er de mange digitale løsninger, der er udviklet til at støtte mennesker, der har behov for pleje, styrke deres uafhængighed eller lette arbejdsprocesser for plejepersonale, endnu ikke implementeret i den tyske sundhedssektor. Men det er de i stor skala i de nordiske lande.

Den nordiske mulighed
Denne digitale kløft mellem de nordiske lande og Tyskland grænse skaber en lang række muligheder for de nordiske virksomheder, der har produkter og tjenester inden for digital sundhed. Nordiske virksomheder har været i stand til at teste og skalere deres produkter på deres hjemmemarkeder i de sidste mange år. Mange af dem er nu klar til at ekspandere internationalt, med prioritering af Tyskland som det gigantiske og uudforskede marked.

Der er nu også tegn på, at Tyskland bevæger sig hen imod et mere digitaliseret sundhedssystem.

Den nye tyske sundhedsminister kickstarter digitaliseringsprocessen
Under pres fra de demografiske ændringer og dets økonomiske følger er den nye tyske sundhedsminister, Jens Spahn, klar til at fjerne hindringer for at starte digitaliseringsprocessen.

I 2018 vedtog hans ministerium en lov, der forpligtede de mere end 100 tyske offentlige og private sundhedsforsikringer til at begynde at levere elektroniske patientjournaler til deres medlemmer. Og dette skal ske inden 2021. Digitalisering er også kommet på dagsordenen inden for andre sundhedsrelaterede områder.

Det store ? om Tyskland som eksportmarked
For nordiske virksomheder med digitale produkter til sundheds- og plejesektoren er spørgsmålet: om og hvorfor de aktivt skal fokusere på Tyskland som eksportmarked?

Det afhænger af en række produkt- og virksomhedsspecifikke aspekter, men mest af alt af hvordan og hvornår Tyskland åbner op for digitale produkter inden for sundhedsområdet.

Under det nyligt afholdte Deep-Dive i Hannover, for nordiske virksomheder, blev professor Dr. Dr. Wichelhaus, en sundhedsekspert fra Hochschule Hannover, spurgt om dette strategiske spørgsmål. Han forblev kritisk over for de nærmeste fremtidsudsigter for digitalisering af den tyske sundhedssektor.

Med hensyn til de nylige digitaliseringsreformer pegede han på de administrative udfordringer, omkostningerne ved at ændre arbejdsgange og uddannelse af sundhedspersonale, som i overvejende grad ikke er vant til at arbejde digitalt. Dette er i høj grad udfordringer, som nordiske virksomheder er nødt til at tage hensyn til, når de tager det tyske sundhedsmarked i betragtning.

Det tyske marked for digital sundhed og pleje er ved at opleve et paradigmeskifte. Men der er stærke interesser på spil, og det er derfor ukendt, hvor hurtigt og på hvilken måde forandringerne vil ske.

Er du en first-mover?
Om det er rentabelt at være en first-mover for digitale sundheds- og plejeprodukter på det tyske marked, afhænger af faktorer som:

  • Din virksomheds økonomiske soliditet – kan du holde mange års investering uden store indtægter?
  • Det produkt, du tilbyder – kan det let interagere med de aktuelle arbejdsgange og den aktuelle tyske betalingsmodel?
  • Din strategi – passer den ind i den tyske sundhedssektor, eller har du brug for at tilpasse strategien eller måske endda produktet?

Men grundlæggende afhænger det af, hvordan udviklingen af ​​digitalisering i sundhedsvæsenet i Tyskland viser sig. Og det kan ingen give et entydigt svar på – endnu.

Fremtidige aktiviteter i Tyskland
Disse og mange andre spørgsmål blev besvaret, da 22 nordiske virksomheder tog et Deep Dive til Hannover, som en del af programmet Digital Health and Care 4.0. Gik du glip af Deep Dive i Hannover, er du stadig velkommen til at deltage i de fremtidige aktiviteter i programmet.

De næste aktiviteter er en gratis faciliteret markedsanalyse og en fælles nordisk stand på Altenpflege. Welfare Tech og Innovationsnetværket Danish Healthtech tilbyder derudover et ekstra værditilbud til deltagere på messen Altenpflege. Læs mere og tilmeld dig her.

Skrevet af: Florian Ege, konsulent, Welfare tech, fleg@welfaretech.dk & Christina Prangsgaard Carstensen, konsulent Welfare Tech, chpc@welfaretech.dk. 
Kontakt: Lene Vistisen, netværksleder, Danish Healthtech, levi@welfaretech.dk

Del gerne

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email