Kunstig intelligens har stort potentiale i klinisk sammenhæng

SDSI AI-konference_Jacob_Enversion

Brugen af AI – artificial intelligence – går langsomt i sundhedssektoren. På AI-konferencen i Forskerparken i Odense blev der præsenteret flere løsninger, der kan fremskynde reelle produkter baseret på AI i sundhedssektoren. Syntetisk data og forklarlig kunstig intelligens kan sætte fart på udviklingen.

AI har et uendeligt potentiale, men hvad gør vi med etikken? Hvordan anvender vi kunstig intelligens i praksis uden at bryde regler om etik, GDPR og personfølsomme oplysninger? Dette dilemma nævnte flere af de danske og internationale oplægsholdere, da Syddansk Sundhedsinnovation og Welfare Tech i samarbejde med Innovationsnetværket Danish Healthtech arrangerede AI-Konferencen i Odense.  

Mette Maria Skjøth, seniorprojektleder fra CIMT, Odense Universitetshospital, fortalte blandt andet om et evigt fokus på etik og jura. Hun præsenterede Odense Universitets Hospital og Syddansk Universitets nye center for klinisk AI, CAI-X, og her vil udviklingsprojekter inden for AI foregå i tæt samarbejde med Region Syddanmarks jurister.

Udskift persondata med syntetisk data
Men måske er udfordringen med peronfølsomme data ikke så stor? Hanan Drobiner, EU Sales Director fra virksomheden MDClone gav på konferencen sit bud på en mulig løsning.

– Syntetiske data og data af høj kvalitet er nøglen til at fremskynde innovation inden for digital sundhed, sagde Hanan Drobiner blandt andet.

I stedet for at bruge tid og kræfter på at indhente tilladelser og godkendelser til at bruge menneskelige data, arbejder MDClone med en model, der ud fra en pulje reelt opsamlede data danner en pulje syntesiske data, der har de samme karakteristika som de reelt opsamlede data, men nu ikke længere er personhenførbare.

– De syntetiske data har nøjagtig samme sammenhæng, fordeling og afvigelser som de menneskelige. Overordnet set er puljerne dermed ens – forskellen er blot, at den syntetiske data er skabt af os, og derfor kan vi frit bruge den til at udvikle machine learning til gavn for medarbejdere og patienter, fortalte Hanan Drobiner på AI-Konferencen i Odense.

Explainable AI sætter fart på udviklingen
Jacob Høy Berthelsen, adm. dir. i Enversion, mener, at udviklingen inden for AI går for langsomt.

 

– Jeg ved godt, det er et kæmpe stykke arbejde og en kompliceret proces at udvikle denne helt nye verden. Men vi er nødt til at have nogle fungerende produkter på markedet for at kunne rejse mere kapital, sagde han på AI-konferencen.

Han foreslog xAI – eXplainable AI – som en hjælp. XAI – forklarbar kunstig intelligens – henviser til metoder og teknikker, hvor computeren kan beskrive, hvordan den er kommet frem til et givent resultat. XAI står i kontrast til begrebet black box, hvor selv designere tidligere ikke kunne redegøre for, hvordan computeren kom frem til det givne resultat.

– Med xAI kan vi i dag altid gå tilbage og dobbelttjekke et resultat, ligesom vi kan tilrette designet af computerens træning. Det burde gøre konstruktionen af algoritmer sikrere og hurtigere, forklarede Jacob Høy Berthelsen.

AI giver bedre dialog med patienten
Fra salen påpegede Welfare Techs projektleder Søren Parmar-Sielemann endnu en fordel ved eXplainable AI. Foruden at være en væsentlig støtte under udvikling, bør xAI også kunne styrke det kliniske personales dialog med patienten, mente han.

– Det må blive nemmere for lægen at forklare anbefalingerne fra AI’en til en patient, når man kan gå tilbage og se, hvor data trækkes fra, og hvad der ligger bag AI-diagnosen, vurderede Søren Parmar-Sieleman.

Han blev bakket op af Ole Graumann, forskningsleder og overlæge på Odense Universitetshospital.

– Det er vigtigt, at vi i hele denne snak om kunstig intelligens også holder fokus på human interaction. Kontakten med vores patienter vil altid være en af vores primære opgaver. Men overordnet set, så er jeg utrolig glad for at være med på denne AI-bølge, der vil hjælpe os med nogle af opgaver, vi simpelthen ikke har tid til, så vi får bedre tid til patientkontakten, sagde Ole Graumann.

 

Foto: Syddansk Sundhedsinnovation fra AI-konferencen 12. september 2019.

Del gerne

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email