Netværk og klynger styrker innovationskraften

WHINN 2019

Værdien i klynger og innovationsnetværk er veldokumenteret. Analyser viser, at innovationskraften kan ganges med fire i virksomheder, der deltager i klynger og innovationsnetværk. I en ny video fortæller Københavns Kommune, Aalborg Universitet og Ørsted om værdien af innovation.

Flere end 18.000 danske virksomheder deltager årligt i aktiviteter i danske klynger og innovationsnetværk, heriblandt innovationsnetværket Danish Healthtech og klyngen Welfare Tech. Og stadig flere får øjnene op for mulighederne. I de seneste 5 år deltog 14,5 procent flere virksomheder i klyngernes aktiviteter.

Det er med til at fremme innovationskraften. Performanceregnskabet for de danske klynger og innovationsnetværk viser, at flere en 6.860 virksomheder, som deltog i klyngernes og netværkenes aktiviteter, fik tilført nye kompetencer til innovation i 2018. 5.300 virksomheder fik ideer til nye produkter eller services, mens knapt 2.700 virksomheder udviklede nye produkter eller services.

Innovation er en vigtig driver for de danske virksomheder: For at sikre konkurrencekraften – og for, at vi kan løse fremtidens udfordringer med relevante produkter og services.

Heldigvis er de danske virksomheder nogle af de mest innovative i verden. Det skyldes ikke mindst Danmarks årelange fokus på at binde erhvervslivet, forsknings- og videninstitutioner og offentlige organisationer tættere sammen, så alles kompetencer sættes i spil og vi udnytter hinandens styrker.

Når vi inviterer enten virksomheder eller videninstitutioner rundt om det samme bord, så er det i virkeligheden der, vi får udfordret hinanden, som gør, at vi sammen kan flytte os nogle andre steder hen, siger Mette Harbo, digitaliseringschef ved Københavns Kommune og medlem af Welfare Techs bestyrelse.

Faktisk opnår virksomheder, der deltager i klyngernes aktiviteter, en 4 gange så høj innovationskraft, sammenlignet med andre virksomheder. Og en 3,6 % øget produktivitet.

Gennem samarbejde med videninstitutioner får virksomhederne adgang til den nyeste viden. Samtidig får forskerne mulighed for at erkende nye forskningsspørgsmål, som man tager med sig hjem til forskningen. Dermed er det innovative samarbejde også med til at flytte forskningen fremad, siger rektor Per Michael Johansen, Aalborg Universitet.

Mette Harbo og Per Michael Johansen er med i en ny video, som sætter fokus på værdien af innovation.

Videoen er produceret af Cluster Excellence Denmark i samarbejde med de danske klynger og innovationsnetværk, heriblandt Welfare Tech og Danish Healthtech.

Se mere om klyngers værdi på innovationskraft.nu – #Innovationskraftnu

Kilder
Viden & Vækst – det samlede Performanceregnskab for 2018 for de væsentligste danske klynger og innovationsnetværk
Se også EU’s trendrapport: Trends in European clusters
Billede: Ard Jongsma, WHINN 2019

Del gerne

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email