Kunstig intelligens giver mere nærhed i sundhedssektoren

2020-02-11 Kunstig intelligens giver mere nærhed i sundhedssektoren VI2020

Læger og sygeplejersker skal have mere tid til patienterne. En af løsningerne er at lade en computer overtage opgaver med at gennemgå oplysninger, scanningsbilleder og prøver. Dermed kan kunstig intelligens sikre mere tid og nærhed til borgere og patienter, mener en række aktører på pleje- og sundhedsområdet.

Kunstig intelligens og machine learning bliver nogle af fremtidens vigtige arbejdsredskaber i pleje- og sundhedssektoren. De datadrevne værktøjer giver mere præcision og kan hjælpe til hurtigere diagnosticering. Når man kan bruge kunstig intelligens eller AI (artificial intelligence) og machine learning som analyse- og beslutningsstøtte-redskaber, får vi frigivet tid for sundhedspersonalet, der dermed kan fokusere på en af deres vigtigste opgaver; kontakten til patienten.

Udviklingen generelt tvinger os til at tænke i nye muligheder, hvis vi som sundhedsvæsen skal forblive relevante for vores patienter, mener projektleder Henriette Raaschou fra Herlev og Gentofte Hospital.

Sundheden har brug for kunstig intelligens
Jacob Høy Berthelsen, direktør i Enversion er enig. Han arbejder bl.a. med data om årsager til uhensigtsmæssige indlæggelser og genindlæggelser i forskningsprojektet CDSS, som er støttet af Innovationsfonden. Projektet skal styrke det tværsektorielle samarbejde herunder at beskrive det sammenhængende patientforløb på tværs af sektorer.

Vi er ganske enkelt nødt til at tænke AI mere ind i sundhedssektoren. I forskningsprojektet CDSS har vi sammen med sundhedsklyngen i Horsens og MTIC arbejdet med at skabe data-underbyggede modeller for dele af visiteringen inden indlæggelse. Når man tager udgangspunkt i de rette data, bliver visiteringen endnu mere præcis, og borgeren kan sendes direkte til det rette sted og dermed slippe for unødige undersøgelser. Det er nærhed, forklarer Jacob Høy Berthelsen.

AI som en del af patientrejsen
Nye behandlingsregimer, øget fokus på flow i akutmodtagelser samt teknologiudviklingen inden for blandt andet CT-skanning har medført, at langt flere patienter skannes end tidligere. På Herlev og Gentofte Hospital er AI i forbindelse med skanning allerede en del af værktøjerne. Her arbejder CT Innovationsenheden på at sikre en korrekt diagnose så hurtigt, nænsomt og komfortabelt for patienten som muligt. Avanceret billeddiagnostik, patientinddragelse og optimering af workflow er nu vigtige dele af patientrejsen.

Det er nødvendigt, at vi bliver langt mere helhedstænkende. Manglen på ressourcer tvinger os til at udvikle nye værktøjer. I Innovationsenheden arbejder vi strategisk med både udvikling, validering og implementering af AI i klinisk praksis til fremtidens sundhedsvæsen, fortæller projektleder Henriette Raaschou.

Mere tid til patienten
Både Jacob Høy Berthelsen og Henriette Raaschou deltager i en debat arrangeret af Welfare Tech og Danish Healthtech på Velfærdens Innovationsdag den 27. februar. I panelet deltager også Christian Graversen, Country Manager Digital, Siemens Healthineers, der bl.a. bruger data til at sikre hurtigere procedurer for at frigive personale til den nære patientkontakt. Han mener, at AI i pleje- og sundhedssektoren skal implementeres i samråd med medarbejderne og med respekt for deres arbejdsgange.

Overordnet set skal vi bruge kunstig intelligens, når det kan gøre procedurerne hurtigere og samtidig fastholde sikkerheden. Det er vigtigt, at personalet stoler på resultaterne fra computeren, så den kunstige intelligens ikke skaber utryghed. Belønningen kommer, når den tid, lægen eller sygeplejersken sparer, kan bruges sammen med patienten. Når kunstig intelligens frigiver tid til øget patientomsorg, er det en succes, mener Christian Graversen.

Lene Vistisen, netværksleder i Danish Healthtech siger:

Kunstig intelligens er et stort fokusområde for Danish Healthtech og vores partnerkreds. Derfor ser vi frem til at lære mere om, hvordan AI kan skabe mere nærhed ved debatten på Velfærdens Innovationsdag.

Udstil sammen med Welfare Tech og Danish Healthtech på Velfærdens Innovationsdag.

Fakta
Øget nærhed via datadreven sundhed er emnet, når Welfare Tech og Danish Healthtech inviterer til debatten ’Kunstig intelligens giver mere nærhed i sundhedssektoren’. Hør debatten på Velfærdens Innovationsdag, torsdag 27. feb. kl. 11:15 til 12:30. i lokalerne Enghave Plads og Kødbyen.

Af: Lotte Overbjerg, journalist i Welfare Tech
Kontakt: Lene Vistisen, netværksleder i Danish Healthtech, levi@welfaretech.dk
llustration: Istock/Welfare Tech

Del gerne

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email