Ny teknologi skal mindske lungebetændelse hos respiratorpatienter

AW-Technologi_horisontal-ofq86fnzap5o41dsyp64p1pbu95sveqtmpb9e226p4

AW Technologies har udviklet teknologien TrachFlush, som ved hjælp af et kunstigt host kan fjerne sekret mere effektivt fra respiratorpatientens luftveje. Iværksætterne bag virksomheden starter nu i Novo Nordisk Fondens nyeste Business Accelaration Academy. 

Virksomheden er placeret i Aalborg, og drives til dagligt af Adam S. Hansen, 20, og Andreas Hejslet, 19. AW Technologies, medicQA og Aalborg Universitet har fået en bevilling af Danish Healthtech partner, Life Science Innovation North Denmark (LSI), som også har faciliteret det tværsektorielle samarbejde.

De er begge nyudklækkede studenter fra HHX, iværksættere og ejere af virksomheden AW Technologies. De har i flere år arbejdet sammen om projekter i Medtech-branchen og senest er de kommet med i det eksklusive program BioInnovation Institute, Novo Nordisk Fondens nyeste initiativ, hvor i alt syv virksomheder er med. Initiativet skal være med til at fremme iværksætteri inden for Life Science.

Optimering af eksisterende procedurer
Er man rask, kan man uden de store problemer selv hoste sekret i luftvejene op, for at forebygge lungebetændelse, som opstår ved at bakterier breder sig til de nedre luftveje. Når en respiratorpatient tilsluttes en respirator, indlægges et plastikrør, der kan forsyne patienten med luft fra respiratoren. Efter indlæggelse oppustes en lille ballon, som befinder sig på yderside af plastikrøret. Ballonen har flere praktiske formål, blandt andet at tillade lufttilførsel fra respiratoren til patienten mens den blokere udefrakommende luft, væsker og lignende i at få adgang til lungerne. Dog forhindrer den samtidig patienten i selv at hoste sekret op, og det må i stedet fjernes ved en manuel procedure af sygeplejersken.

I dag renses respiratorpatienters luftveje ofte ved hjælp af et sugningskateter, der i daglig tale fungerer som en støvsuger, som suger sekret og væske op ad patienternes luftveje. En procedure, der både er ubehagelig for patienten, tidskrævende for sygeplejersken, omkostningstung for sundhedsvæsnet og ineffektiv til fjernelse af alt sekretet. Trods adskillige daglige sugninger af patienterne, får cirka 27 procent stadig lungebetændelse.

AW Technologies’ koncept, TrachFlush, har til formål at erstatte den nuværende procedure for sugning med et kunstigt host, der efterligner hostet hos raske mennesker. TrachFlush-proceduren anvender trykket fra respiratoren som den dybe indånding, hvorefter TrachFlush trækker luften ud af ballonen i patientens luftvej. Nu har luften i lungerne fri passage op gennem luftvejen og skubber, som ved et host, sekret med op. Efter cirka et sekund har TrachFlush igen pustet luft i ballonen, og hostet er nu udført.

Akademi i København
Det unikke program Business Acceleration Academy, som AW Technologies er en del af, er et af tre programmer, der udbydes gennem Novo Nordisk Fondens strategiske satsning, og som skal hjælpe flere life science start-ups på markedet med deres produkter inden for pharma, medtech og biotech. BioInnovation Instituttet har i dets første tre leveår fået bevilliget 392 mio. kr., og nu får de to unge iværksættere del i bevillingen med funding fra Business Acceleration Academy på kr. 600.000 som henholdsvis dækker over en kontantbevilling samt selve akademiet.

I en periode på 11 uger skal de to unge iværksættere være bosiddende i København og arbejde fra BioInnovation Institutes hovedkontor i ‘Medicon Valley’. I løbet af det intense program får virksomheden AW Technologies hjælp af teamet hos BioInnovation Institute til at styrke deres forretningsplan, samt identificere indsatsområder inden for kategorierne: målgruppe, IP-rettigheder, forretningsmodel, markedsføring og finansiering.

Når programmet, Business Acceleration Academy, afsluttes, vil de to iværksættere være tættere på at kunne kommercialisere produktet, Trachflush, som afslutningsvist skal pitches til ”DEMO-dagen”, der runder programmet og de 11 uger af.

Del gerne

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email